Localitatea Costuleni este situate in partea de sud-est a municipiului Iasi, la o distanta de 23km, transversata de drumul national D.N.28 ce face legatura intre Iasi-Tomesti-Costuleni-Albita-Husi.
In mijlocul satului, pe un platou frumos se afla biserica parohiala cu hramul Sf.Ier. Nicolae si Sf.Cv. Parascheva, reprezentata din 1998 de preotul paroh Constantin Straton.
Din datele pe care le detinem, respectiv un pomelnic al familiei ctitorilor aflat in Sf. Altar, reiese faptul ca biserica a fost construita din piatra si caramida de mesteri localnici in anii 1859-1860 avand ctitori fam. Nicolae Tacu (proprietarul mosiei Costuleni din acea vreme). In partea de est a biserici la o distanta de 30m, se afla o cruce din piatra ce marcheaza altarul unei alte biserici ce a existat inaintea actualei biserici, despre care nu se stie decat ca era construita din lemn(informatii de la localnici).
Biserica este construita din piatra si caramida in forma de nava cu altarul arcuit si acoperita cu tabla. Pritvorul tine loc de pronaus.
Plafonul este prevazut cu doua bolti sferice, construite din stufit.
Clopotnita este zidita deasupra pritvorului in forma de prisma cu baza un patrat doata cu doua clopote.
Caramida folosita la zidirea biserici a fost pregatita si arsa in cuptoare special amenajate de localnici pe plan local. Tot in acea perioada, dupa unele marturii a fost construita si o baie sateasca. Intrarea in curtea bisericii se face de pe drumul communal ce face legatura intre satul Costuleni cu satul Hilita si satul Covasna.
In anul 1924 in timpul preotului Octavian Oana biserica a fost renovate la exterior si zugravita la interior, tot in aceasta perioada a fost construita si o casa parohiala folosindu-se ca material furci de lemn si lut.
Biserica este imprejmuita cu gard de plasa de sarma, iar la strada cu gard din caramida si porti metalice.
Pentru ca interiorul bisericii se afla intr-o stare agravata de degradare, incepand cu anul 1999, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si cu binecuvantate indrumari si sfaturi ale Preasfintitului Parinte Calinic Botosaneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei iasilor au fost demarcate lucrarile de reparatii la interiorul bisericii pregatundu-o pentru pictura de catre mesterul Stefan Mihai din Buznia, Tg-Frumos. Pictura din biserica, tehnica fresca a fost executata intre anii 2004-2007 de pictorii Aniculaiesei Dumitru si Vlad Ailoaie din Botosani, respectand ierminia bisericeasca. Capeteasma actuala este sculptata din lemn de stejar, de asemeni stranile, cele doua iconostase (mare si mic), strana arhiereasca si strana cantaretului bisericesc sunt sculptate in lemn de stejar de catre domnul Ionut Hanter din localitatea Grumazesti jud. Neamt, cea veche fiind schimbata din cauza degradarii avansate.
Vechea pardoseala de scandura a fost inlocuita cu marmura de Ruschita (folosind mesteri localnici).
In 2007 biserica a fost dotata cu centrala termica pe combustibil solid, iar in 2008 a fost finalizata lucrarea unui lumanarar. Pictarea icoanelor din capeteasma: a sfiintilor proroci, a sfiintilor apostoli, a praznicelor imparatesti a fost realizata in stil neo-bizantin de parintele Irineu staretul manastirii Bucium (cu numele de acasa Balan Ioan Leonard) cu cheltuiala familiei Bobleanca Constantin si sotia sa Maria impreuna cu copii Diana Maria, Florin si Maria-Luiza, fii ai parohiei Costuleni.
Piese ce dateaza de la 1859: un sfant potir, sf.disc si steluta inscriptionate cu numele ctitorilor si anul donatiei.
Intre preotii parohi ce au slujit in aceasta parohie amintim: preot Gheorghe, preot Tugulea, preot Octavian Oana,1920-1930, preot Ioan Neculau 1930- , preot Volosincu Gheorghe, preot Rotaru Cristinel 1986-1998, in prezent din 1998 este preot Constantin Straton.